Over Rob en Nieke Strijland

Wat doet Rob Strijland nog meer?

Rob heeft als scheepsbouwkundig ingenieur diverse grootschalige projecten gerealiseerd. We noemen slechts enkele: Het redden van 26 bemanningsleden en berging van de in de brand geschoten supertanker Safina Al Arab (gedurende de Irak-Iran oorlog in 1984). Berging van de “World Hitashi Zosen in 1992. Maar ook de berging van de “Egbert Wagenborg” in 2008, welke slechts door inzet van de crew na vijf dagen zonder externe hulp, weer vrijkwam van het rif.

Het op de werf Shipdock bouwen van de clipper “Stad Amsterdam” en het, voor de Braziliaanse marine, gebouwde zusje “Cisne Branco”. Het in 2010 bedenken van de “Envelop Barge” voor het te water laten van een groot olie productie platform “Gumusut” voor Shell in Maleisië. Het conceptontwerp van de door Boskalis overgenomen “Dockwise Vanguard” is door Rob ontwikkeld, tevens heeft hij de bouw van dit grootste zware ladingschip ter wereld (laad vermogen van 117.000 ton) in Korea begeleid.

De lopende projecten van Rob zijn de toezicht op de bouw en opleveren van de vier hoog vermogende Oceaanslepers elk 24.000 pk (18.000 kw) en trekkracht 309 ton, welke tevens anker werkzaamheden kunnen verrichten. Dit project startte in 2014 in Japan en Korea en zal in 2018 volledig worden afgerond. Schepen zijn ontworpen door Ulstein in Noorwegen en gebouwd bij NSR/Mitsui Japan.

De slepers zijn:
“ALP Striker” in de vaart sinds september 2016
“ALP Defender” in de vaart sinds juni 2017
“ALP Sweeper” in de vaart sinds oktober 2017

Het laatste schip van de vier, “ALP Keeper” wordt begin 2018 aan de eigenaren over gedragen. (Voor de scheepsspecificaties verwijzen wij naar de website van ALP Maritime Services in Rotterdam).

Momenteel lopen er diverse projecten in de maritieme industrie op het gebied van duurzaamheid, toepassing van innovatieve technieken waaronder waterstof als brandstof. Het aanboren van nieuwe markten. Niet alleen de techniek maar ook de mens erachter. Verbindingen leggen, originele oplossingen aandragen, langdurige kennis van de maritieme markt en coaching zijn de speerpunten. Daarnaast lopen er enkele bouwprojecten waarbij geadviseerd wordt.

 Wat doet Nieke Strijland- van Wensveen nog meer?

Talrijke projecten in binnen- en buitenland zijn door de handen gegaan van Nieke Strijland- van Wensveen. Via haar bedrijf NIKE design & consultancy BV levert ze architectonische adviezen bij in- en exterieure vormgevingsprojecten. Winkels, woningen, tuinen, kantoren, verbouw en styling, conceptontwikkeling. Opdrachtgevers zijn o.a.: ING Real Estate, Nationale Nederlanden, DMI, diverse projectontwikkelaars, particulieren en organisaties. Wars van conventies, altijd op zoek naar echtheid in combinatie met bruikbaarheid. Hergebruik van materialen en objecten hoort ook bij het duurzaam inzetten van energie.

“Het tonen van eigenheid en originaliteit van de gebruiker is mijn kracht in projecten. Eigenlijk is dat ook mijn drijfveer in het werk dat we doen hier op het erf van Vecht & Schans met ZML kinderen van de Mozarthof: vooral gebruik maken van wat er al is en daar op voortborduren. Zo zie je de kinderen groeien, en ook het product dat onder hun handen ontstaat.”