Over V&S

Herontwikkeling Boerenhofstede Vecht & Schans

Een voormalige melk- en veehouderij in Nieuwersluis, de geboorteplaats van Rob Strijland, krijgt een nieuw leven. Nieke en Rob Strijland: “Onze inspiratiebron is het land zelf. We willen hier ruimte creëren waar mensen zich weer verbonden voelen met de natuur. De natuur, dat ben je zelf en dat verliezen we in deze tijd nogal eens uit het oog.” Zo’n dertig instanties waaronder Natuurmonumenten, Landschapsbeheer Nederland, Waternet, Staatsbosbeheer, zijn betrokken bij dit langdurige en omvangrijke project.

vechtschans_hooibergDe boerenhofstede beslaat vier en een halve hectare. Ruimte genoeg voor de biologische paardenhouderij, de kippen, de kerry hill schapen, de moestuin, de boomgaard en ook voor de vele activiteiten waarmee Nieke en Rob de brug tussen mens, cultuurhistorie en natuur willen slaan. “Het is hard werken”, beamen ze. De klus is dan ook nog niet geklaard. Het kantoor in het vroegere zomerhuis is klaar.  De landkeuken en Bed & Breakfast  zijn bijna gereed. De stallen worden aangepast. Een paar jaar geleden stonden de sloten nog droog. Rob maakte een waterbeheerplan om de oude situatie te herstellen. Na toestemming van Waternet zijn er dammen geslagen, het peil van het water in de polder is aangepast en de duiker naar de Vecht is weer in gebruik. De vissen zijn terug en de planten langs de sloten voelen zich weer thuis. “En wij kunnen voorntjes op de barbecue leggen”, lacht Nieke. De hele streek profiteert van het veranderde waterbeheer.

Biologisch boeren

vechtschans_paardjeMensen in de buurt hebben de boerenhofstede ontdekt. Kinderen van de Mozarthof, een school in Hilversum voor ZML-onderwijs, springen de auto uit als ze op Vecht & Schans appels en peren mogen plukken. De geplukte vruchten worden geperst bij Schulp Vruchtensappen in Breukelen. Nieke geniet van die bezoeken: “Hier zijn geen digitale spelletjes. Deze kinderen vinden de rust om aan de slootkant een torretje te volgen. Ze doen ook een beetje ‘stoute’ dingen zoals op hekken klimmen en hard hollen achter de kippen aan. En lunchen? Dat doet we bovenin de hooiberg! Natuurlijk met sap uit eigen tuin.” Op Vecht & Schans staan ook paarden en schapen. De boerenhofstede is een voorbeeldbedrijf en coach van het praktijknetwerk Het Groene Paard dat samen met onder andere het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht de biologische paardenhouderij in Nederland wil bevorderen. Boerenhofstede Vecht & Schans is SKAL-goedgekeurd. Dat betekent dat het bedrijf voldoet aan de wettelijke voorschriften voor biologische boeren.

Natuur en mens

vechtschans_rozenBij alle plannen staat de relatie natuur en mens voorop. “De menselijke maat moet erin”, bevestigt Nieke. “Je moet vooral niet alles steeds hetzelfde doen en standaard maken.” Zij past die regel ook in haar andere werk toe. Nieke heeft namelijk ook nog een eigen bureau in interieurarchitectuur. “Voor ik wat dan ook doe, ga ik kijken. Hoe wil ik me hier voelen? Wat is de functie van het gebouw? Hoe is de lichtinval, wat voor mensen komen hier te werk? Zo kijk ik ook bij alles wat we hier doen. Uitgangspunt is wat er al is!” Ook met het ‘andere’ werk van Rob zijn parallellen te leggen. Hij is ingenieur en ontwerper van het grootste en duurste schip voor zwaar zeetransport ter wereld.  “De reconstructie van Vecht & Schans is weliswaar kleinschaliger maar niet minder uitdagend”, laat hij weten. “Maar Nieke pakt het meeste aan. Die bruist van energie en creativiteit. Ik vind dat geweldig!”

Ondertussen komt Vecht & Schans langzaam tot bloei. En de mensen die het erf bezoeken nemen deze heerlijke ervaring mee naar huis. Proeven van het land!

echtpaar strijland