Open Deur Concerten!

Open Deur Concerten!

Persbericht, 28 augustus 2015

 

Eerste presentatie Open Deur Concerten

Geef én krijg een muzikaal kado!

 

Zondag 20 september presenteert harpiste Miriam Overlach het eerste Open Deur Concert op de Binnen Vissersstraat in Amsterdam Centrum tijdens de buurtborrel van de straat. Open Deur Concerten zijn kamerconcerten met een bijzonder na-effect: elk geboekt Open Deur Concert maakt een tweede concert mogelijk in een gehandicapteninstelling, verzorgingstehuis of daklozenopvang. Harpiste Miriam Overlach bedacht het idee Open Deur Concerten vorig jaar en won hiermee de eerste pitchaward tijdens de Buma Classical Convention 2014.

 

Wat zijn Open Deur Concerten?

Hoe werkt het? Denkt u voor een mooie gelegenheid eens aan de harp! Miriam Overlach (soliste, winnares van de Vriendenkransconcours en gastspeler bij o.a. het Concertgebouworkest) stelt in overleg met u een Concert-Op-Maat samen: alles is mogelijk! De boeker nodigt familie en vrienden uit en maakt een bijzonder concert mee, op minder dan een meter afstand van de harp. Met deze boeking maakt u samen met Miriam Overlach in overleg een tweede concert in een instelling in uw buurt mogelijk. Uiteraard bent u vervolgens van harte welkom voor het concert daar.

 

Initiatiefnemer Miriam Overlach over Open Deur Concerten

Miriam Overlach: ”Ik heb Open Deur Concerten bedacht zodat veel meer mensen met muziek in aanraking komen, op plaatsen voor mensen die normaal niet naar de concertzaal kunnen komen, zoals bijvoorbeeld de meervoudig complex gehandicapte kinderen van Centrum Omega in IJburg of de mensen van het Eettafelproject Filah in de Pijp. Een concert kan hier echt verschil maken, zoals ik eerder zelf ervaren heb. Zeker nu omdat deze instellingen het met minder geld moeten doen, waardoor live muziek bijna niet meer te realiseren is. De boeker van het Open Deur Concert maakt iets unieks mogelijk. Twee concerten: één voor een eigen gezelschap en één voor anderen. En dat muziek goed is voor ieder mens, dat is natuurlijk een, juist ja: open deur!”

 

Eerste Open Deur Concert in Binnen Visserstraat Amsterdam Centrum

De burengemeenschap van de Binnen Vissersstraat in Amsterdam Centrum maakt de aftrap van De Open Deur concerten mogelijk: Op 20 september gaat Miriam het eerste Open Deur Concert tijdens hun straatborrel geven.

Michel van Lindert: “Voor ons is dit nieuw bij de buurtborrel. We hebben een nieuwe WhatsApp groep gestart met de buren en binnen de kortste keren was iedereen om. We verwachten een heel gemêleerd publiek. Al voordat ik het heb gezien, vind ik het voor herhaling vatbaar. We krijgen er al veel positieve reacties op. De garagedeuren gaan wijd open, de catering is al geregeld. De week erna gaat Miriam dan op bezoek bij Centrum Omega op IJburg, waar zij vorig jaar al eens speelde, dit keer met dank aan de Binnen Vissersstraat!”

 

           Harpiste Miriam Overlach

Overlach speelt over de hele wereld, van gerenommeerde orkesten tot ensembles of op festivals, maar ook graag in huiskamers. Overlach: “In huiskamers is het contact met het publiek direct, en je kunt met het publiek in gesprek komen, het repertoire overleg ik met het publiek én ik kan mijn favoriete stukken spelen, meestal divers repertoire Weense klassiek en grootmeester Bach tot aan de bruisende jaren ’20 en zelfs theatrale hedendaagse muziek: ik laat graag de veelzijdigheid van het instrument klinken!”

 

Van prachtige Fauré of Wagner bij het Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerorkest of de

Nederlandse Opera, tot hedendaagse Boulez met een nieuwe muziek ensemble tot jaren ’20 sferen met haar

eigen Ensemble Lumaka: Miriam Overlach is veelzijdig. Ze speelt net zo gemakkelijk in de vrieskou

bij Radio Kootwijk als in de voorstelling Dansen op een Glazen Plafond met o.a. tapdanser Marije

Nie, dichter des Vaderlands Anne Vegter, cabaretière Sanne Wallis de Vries en andere topvrouwen van de

club rond jazzgrootheid Corrie van Binsbergen: Miriam Overlach laat de harp in al haar diversiteit zien. Ook

werkt ze samen met andere kunstenaars, laat ze stukken speciaal voor haar schrijven en richtte ze een

website voor harp op om componisten te inspireren voor harp te schrijven. Energie, virtuositeit en liefde voor detail zijn haar belangrijkste drijfveren. Miriam Overlach is bekroond met verschillende prijzen: ze won in 2007 het Vriendenkransconcours van het Koninklijk Concertgebouw, de AVRO- klassiekprijs en het Nederlands Harpconcours. Met haar Ensemble Lumaka was zij winnaar van de serie Het Debuut en het Kamermuziekconcours in Almere.

 

LINKS: Open Deur Concerten: www.opendeurconcerten.nl                        Miriam Overlach: www.miriamoverlach.com

Buma Classical Convention: www.bumaclassicalconvention.com/nl/nieuws/2014/12/4/open-deur-concerten-wint-elevator-pitch

Niet voor publicatie: Voor meer informatie, persfoto’s en interviewverzoeken, kunt u contact opnemen met Marjolein van Ruiten, PR@marjoleinvanruiten.com, m 06-200 62 844